Melayu Boleh

Motivasi Melayu Boleh.

Melayu Boleh 1: Boy cipta basikal chopper

Boy cipta basikal chopper
Oleh Mohd Azis Ngah
azis@bharian.com.my
Sejak tiga tahun lalu, Ahma Saifuddin Yusuf sudah mencipta 15 jenis basikal kegemaran


Di Malaysia, sudah pasti ramai mempunyai keinginan sama, tetapi berapa ramai yang berjaya memiliki motosikal kegilaan ramai itu. Namun, harus diingat kemahuan mengatasi segala-galanya, cuma perlukan ketekunan, ketelitian, kesungguhan serta sokongan orang di sekeliling. Dengan semangat malaysia boleh dan melayu boleh.banyak kejayaan telah dicapai

Negara kita juga mempunyai ‘Malaysian Chopper’ tetapi bukannya motosikal tetapi menggunakan basikal yang diubahsuai menggunakan idea motosikal Chopper serta jenama lain.
Seorang anak muda melayu, Ahma Saifuddin Yusuf, 29, atau lebih dikenali dengan gelaran ‘Boy’ adalah peminat fanatik motosikal Chopper dan kini menterjemahkan minatnya dengan mereka cipta basikal Chopper berpangkalan di Wangsa Maju, Kuala Lumpur. Merekalah yang mempunyai ciri semangat melayu boleh

Memang pelik tetapi sangat menarik melihat kemampuannya yang kini sudah pun menyiapkan 15 buah basikal pelbagai jenis sejak tiga tahun lalu. Semuanya dibuat kerana minat dan sekadar mencari keseronokan jiwa anak muda.

“Saya memang cukup berminat dengan motosikal jenis Chopper dan Harley Davidson tetapi ia terlalu mahal dan nampak seolah-olah suatu yang mustahil untuk memilikinya.

“Kebetulan pula, saya berminat dengan rekaan kreatif dan melepaskan geram dengan mereka cipta basikal berasakan modul kedua-dua motosikal impian. Ideanya berkembang hasil dorongan kawan-kawan,” katanya.


Hasil dorongan rakan karibnya, Azlan Saidin, 35, Amir Zakaria, 26, Aidi Azha Mohd Tahir, 30, dan Firdaus Yahya, 29, kini Boy menumpukan sepenuh masa kepada merealisasikan minat dengan bantuan dan sumbangan mereka.

Beliau hanya mengguna semula barangan terpakai dan ditokok tambah dengan produk tempatan yang diubahsuai mengikut kehendak pelanggan serta kreativiti mereka dengan mencuba menjadikan basikal itu seolah-olah ‘motosikal Harley Havidson’ atau Chopper.

“Saya mempunyai banyak idea, buat lakaran. Kawan-kawan banyak membantu, ada yang mengecat, mengimpal dan memberikan idea. Kami sering berkumpul dan mengayuh bersama,” katanya.

Selepas peminat basikal Chopper itu semakin ramai, Boy membuat keputusan menubuhkan satu kumpulan peminat basikal yang dinamakan Chikos Vatos Chopper (CVC).

Mengenai idea menamakan kumpulan itu, Boy menjelaskan ia mengenai kisah hidupnya yang membawa masuk budak melayu kampung yang minat kepada motosikal jenama Chopper.

Nama Chikos merujuk kepada kampung asalnya iaitu Chikus, di Perak manakala Vatos pula merujuk kepada gelaran untuk budak kampung dan Chopper ialah motosikal berkuasa tinggi.

Bermula dengan sekadar suka-suka tetapi kini hasil ciptaan mereka semakin semakin mendapat perhatian dan tempahan termasuklah sebuah tempahan khas daripada sebuah hotel yang meletakkan basikal ciptaan Boy di lobi hotel sebagai tarikan.

Setiap basikal akan dijual mengikut corak dan jenis yang dikehendaki pelanggan. Kebiasaannya ia dijual pada harga RM800 ke atas tetapi secara puratanya ia melebihi nilai RM1,000. Semua pendapatan itu akan digunakan untuk membuat modal pusingan mendapatkan bekalan barang dan peralatan.

“Kos material sangat mahal, jadi kami beli dan ubah suai produk tempatan untuk disesuaikan dengan cita rasa orang muda dan pelanggan. Biasanya pelanggan kami gemarkan corak bertemakan jiwa orang muda, tema rock tetapi ada juga yang minat tema klasik.

“Saya akan habiskan masa sepanjang hari di bengkel untuk siapkan kerja dan lebih seronok jika kawan-kawan datang berkumpul di sini,” katanya yang tinggal bersebelahan bengkel basikalnya.

Jika tidak mempunyai tugasan khas, boy bersama rakan CVC akan mengayuh basikal istimewa itu di tengah kota Kuala Lumpur dan kehadiran mereka memang menarik perhatian umum. Ini memberi kepuasan tersendiri kepadanya kerana berjaya mempamerkan hasil kreativiti yang berfungsi elok.

PROFIL: Ahma Saifuddin Yusuf, 29, (Boy)

Asal: Kampung Chikus, Teluk Intan, Perak

Ayah: Allahyarham Yusuf jawi

Ibu: Ishah Abd Ghani, 67

Pendidikan:
1) Sekolah Kebangsaan Chikus, Teluk Intan, Perak (1987-1992)
2) Madrasah Idrisiah, Bukit Chandan, Kuala Kangsar, Perak (1993-1995)
3) Sekolah Menengah Teknik Sri Iskandar, Bota, Perak, (1996-1998): Kejuruteraan Enjin.

INFO: Kumpulan basikal Chikos Vatos Chopper (CVC)
• Chikos: Sempena nama kampung, Chikus.
• Vatos: Panggilan untuk budak kampung, lelaki.
• Chopper: Motosikal
• Ahli CVC: 16 orang.
• Umur: 17 hingga 53 tahun.
• Tema dan jenis basikal ciptaan Boy
1) Chopper
2) Low Rider
3) Springger
4) Klasik corak 50-an.

Aktiviti dan kerja sukarela:
• Kutipan Tabung Amal Palestin Sempena Sambutan Hari Wilayah 2009. Bermula di Masjid Negara ke KLCC ke Bukit Bintang ke Titiwangsa ke Hotel Regency, Chow Kit.
• Ekspedisi basikal di Kuantan Pahang, 15 November 2008.
• Kegiatan mingguan - mengayuh berkumpulan, 6/38D, Taman Sri Sinar, Segambut, Kuala Lumpur.

Inilah yang dikatakan semangat melayu boleh

No comments:

Post a Comment